Elektriksel güvenlik hakkında sizi şaşırtacak dört efsane

10-10-2019 | GüvenlikElektrik

Hazırlayan: Sean Silvey, Fluke Corporation

Tesis güvenliği, bir kontrol listesindeki görevlerden çok daha fazlasıdır. Operasyonun her alanında bir güvenlik kültürü oluşturmak için yönetimden hat çalışanlarına kadar her çalışanın kararlılık göstermesi gerekir. Zaman içinde, belirli güvenlik standartlarının yorumlanması asıl amaçtan uzaklaşarak güvenlik gerekliliklerinin nasıl en iyi şekilde yerine getirileceği konusunda bazı efsanelere yol açabilir.

1 Numaralı Efsane: Bakım amacıyla ekipmanın elektrik enerjisini kesme söz konusu olduğunda “zahmetli” ve “mümkün değil” terimleri aynı kapıya çıkar

Bir ekipman üzerinde çalışmak için gücü beklenmedik şekilde kapatmanın neredeyse her zaman zahmetli olduğuna şüphe yoktur. Ancak bu, bunun mümkün olmadığı anlamına gelmez. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA) ve Birleşik Krallık Sağlık ve Güvenlik İdaresi (HSE) ve DGUV (Alman Yasal Kaza Sigortası) gibi ulusal eşdeğerleri ile diğer yerel makamlar, yalnızca belirli koşullar altında enerji verilmiş bir devre üzerinde çalışmaya izin verir. Ayrıca, artan tehlike nedeniyle gücü kapatmanın “mümkün olmadığı” durumlar da buna dahildir. Ancak, çalışanların enerjili devrelerde çalışmasına izin verme eğilimi vardır; çünkü gücü kapatmak “zahmetli”dir. Bu durum, genellikle kazalara yol açan gereksiz riskler doğurur.

Gücü kapatmanın mümkün olmadığı durumlarda, yalnızca elektrik teknisyenleri ve enerji verilmiş sistemler üzerinde çalışma yetkisine sahip teknisyenler bu işlemi gerçekleştirmelidir. Bu kişiler; uygun kişisel koruyucu ekipman (PPE) giyilmesi ve karşılaşılan koşullar için geçerli güvenlik standartlarına (ör. EN 60900) uygun şekilde onaylanmış araçlar kullanılması dahil olmak üzere tüm önlemleri almalıdır.

2 Numaralı Efsane: Ne kadar fazla PPE giyilirse o kadar iyidir

PPE giyilip giyilmeyeceği ve ne kadar giyileceği kişisel kararlar değildir. Bir bileşen her an arızalanabilir. Mükemmel derecede iyi devre kesiciler sorun giderme sırasında aniden arızalanabilir. Bir kabini açarken ark parlaması oluşması durumunda, doğru PPE giyilmesi hayatta kalma ve kalamama arasındaki farkı ifade edebilir. Elektrikçiler ve teknisyenler, “Elektrik tesisatlarının çalıştırılması” başlıklı Avrupa Standardı EN 50110 kapsamında yer alan ve iş yerindeki elektrik güvenliğini tanımlayan detaylı PPE gerekliliklerine uymalıdır. Ancak çalışanların, ortamın gerektirdiğinden çok daha yüksek bir tehlikelere karşı korumalı PPE giymesi, her zaman daha güvende olmalarını sağlamaz.

Power Studies, Inc. Elektrik Mühendisi ve Güvenlik Eğitmeni Kevin Taulbee, “Daha fazla PPE her zaman daha iyi değildir” diyor ve ekliyor: “Asıl önemli olan, doğru PPE’ye sahip olmaktır. Çalışanların doğru PPE ile donatılması için iş tehlikesinin doğru bir şekilde analiz edilmesi önemlidir. Çok fazla kişi; kurum içi bakım ve elektrik departmanı çalışanları için ark parlamasına karşı özel giysiler ve kalın, yüksek gerilim hat eldivenleri satın alır. Sınıf 2 elektrik eldivenleri, 480 voltun üzerinde bir değerle çalışılmadığı sürece gerekli değildir ve el becerisinin çok daha sınırlı kullanılabilmesine neden olur. Bunun sonucunda, elektrik teknisyeni enerji verilmiş bir panelde çalışırken kullandığı aracı veya kabloyu düşürmeye daha yatkın olabilir.”

Doğru PPE’yi seçmenin yanı sıra, ağır eldivenler giyerken düğmelere basmayı ve kadranları çevirmeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış el tipi test araçları da seçilebilir. Ayrıca bazı durumlarda, çalışanlara termal görüntüleme cihazları, IR termometreler ve kablosuz izleme sensörleri gibi temassız kızılötesi (IR) araçları sunarak gerekli PPE miktarını azaltmak da mümkündür. Bu araçlar, çalışanların ark parlaması bölgesinin dışındayken veri almalarına olanak tanır. Ark parlaması sınırlarının içinde çalışma ihtiyacını azaltmak, özellikle de anahtarlama veya sorun giderme sırasında çalışanların genel güvenlik seviyesini artıracaktır.

3 Numaralı Efsane: Tüm test uçları ve sigortalar eşit şekilde üretilmiştir

Teknisyenler genellikle test uçlarını ve sigortaları, kalite konusunda çok fazla düşünmeden temel emtia bileşenleri olarak görürler. Bir multimetre ne kadar kaliteli olursa olsun, beraberinde kullanılan test uçları ve içindeki sigortalar kadar güvenlidir. Bu bileşenler, kullanıcının ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilecek ani güç dalgalanmalarına ve gerilim yükselmelerine karşı kritik koruma sağlar.

Doğru test uçlarını seçme

Test uçlarının birincil görevi, dijital multimetreyi test edilen ekipmana bağlamaktır ancak aynı zamanda elektrik çarpmasına karşı ilk savunma hattını sağlarlar. Kötü yapılmış, yıpranmış veya eldeki işe uygun olmayan test uçları yanlış değerler elde edilmesine neden olabilir ve yanlış kabloya dokunulması halinde ciddi bir elektrik çarpması tehlikesi oluşturabilir. Test uçlarını seçerken şunlara dikkat edin:

  • Yüksek kaliteli malzemeler ve dayanıklı yapı
  • EN 61010 tarafından belirtilen uygun ölçüm kategorisi ve uygulamanın gerilim seviyesi değeri. Test uçları ve aksesuarlardaki kategori (CAT) değeri, DMM kategorisi ile eşdeğer veya bu kategorinin üzerinde olmalıdır.
  • Belirli bir ölçümün enerji potansiyeliyle eşleşen açıktaki metal.
  • Geri çekilebilir problar, prob ucu kapakları veya istenmeyen kısa devreleri önlemek için daha kısa uçlu problar.

Yüksek kaliteli yedek sigortaları seçin

Günümüzün güvenlik standartları, dijital multimetrelerin sigorta muhafazasındaki elektrik kısa devresinin ürettiği enerjiyi muhafaza etmesi için tasarlanmış özel yüksek enerji sigortalarına sahip olmasını gerektirir. Bu, kullanıcıyı elektrik çarpması ve yanıklardan korur. Sigortaları değiştirme zamanı geldiğinde, her zaman ölçüm cihazının üreticisi tarafından onaylanmış yüksek enerji sigortalarını seçin. Daha ucuz olan yedek sigortalar, ciddi yaralanma riskini artırır.

4 Numaralı Efsane: Canlı gerilimi doğru bir şekilde ölçmenin tek yolu test ucu temasıdır.

Eskiden test ucu problarını veya timsah tipi klipsleri doğrudan elektrik iletkenlerine bağlamak, doğru sonuçlar elde etmenin en iyi yoluydu. Ancak bu yöntemde metalin metalle temas etmesi gerekir; bu nedenle ark parlaması ve hem ölçüm yapan kişiye hem de ölçüm yapılan cihaza zarar verme risklerini artırır.

Kısa bir süre önce, metalle metal teması olmadan gerilimi algılayan ve ölçen yeni bir teknoloji piyasaya sürüldü. Bu teknoloji, ölçüm aracını test edilen gerilim kaynağından yalıtır. Gerilimi ölçmek için elektrikçilerin ve teknisyenlerin, tek bir iletken kabloyu el tipi test cihazının çatal açıklığına kaydırmaları yeterlidir. Canlı gerilim içeren temas noktalarına maruz kalmadıkları için elektrik çarpması ve ark parlaması riski azalır.

Yukarıda listelenen efsaneler, enerji verilmiş ekipman üzerinde çalışırken göz önünde bulundurulması gereken güvenlik sorunlarının yalnızca küçük bir kısmını temsil etmektedir. Bir tesis için çalışanların ilgili tüm elektrik güvenliği yönetmeliklerini tam olarak anladığından ve bunlara uyduğundan emin olmanın en iyi yolu, söz konusu tesisin ihtiyaçlarına ve ortamına göre sağlam bir güvenlik kültürü geliştirmek ve sürdürmektir.

https://www.fluke.com/tr-tr/bilgi-edinin/blog/guvenlik/elektrik-guvenligi-hakkindaki-4-soylenti

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......