AG Parafudr Seçim Kriterleri ve Kaçak Akım Rölesi Tipleri / Serdar AKSOY / YILKOMER

Fabrika ve tesislerde makineler, otomasyon sistemleri,güvenlik sistemleri,hassas kartlar yıldırım ve ani aşırı gerilim darbeleri karşısında zarar görmektedir. Tüm bu sorunların önüne geçmek için IEC 62305 normları ışığında iç yıldırımdan korunma sistemleri önerilmektedir. Genel olarak ürün seçenekleri aşağıda sıralanmıştır. 3000 farklı ürün uzman mühendis kadromuz tarafından sisteminize uygun olarak seçilmekte ,uygulanmakta ve raporlanmaktadır.

  • Ana Pano Koruma Çözümleri-(B sınıfı/B+C sınıfı ürünler)
  • Tali Dağıtım Panosu Koruma Çözümleri(C sınıfı/C+D sınıfı ürünler)
  • Otomasyon Sistemi Koruma Çözümleri
  • CCTV ve Güvenlik Sistemleri Koruma Çözümleri
  • DC Sistem ve Photovoltaic Koruma Ürünleri
  • Rüzgar Türbinlerine Özel Koruma Çözümleri
  • Data Center Sistemlerine Yönelik Koruma Çözümleri
  • Priz Koruma Üniteleri
  • LED Koruma Parafudurları

Kaçak Akım Röleleri, kullanım yerlerine göre, üzerinden geçen yükün özelliğine göre çeşitli tiplerde üretilmektedir. Her yerde kullanılabilen tek tip Kaçak Akım Rölesi yoktur.

Kaçak Akım Röleleri, Faz’dan geçen ve Nötr’den dönen akımları karşılaştırarak Röle’nin sınır değeri (30 mA – 300 mA) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır. AC-DC akım dönüşümlerinin olduğu, elektronik devrelerin bulunduğu sistemlerde AC-DC dönüşümlerinde ve frekans değişimlerinde, harmoniklerde akım kayıpları meydana gelir ve Kaçak Akım Rölesinin gereksiz atmasına ve sistemin durmasına sebep olurlar. Bu gibi açmalara sebebiyet vermemek için üreticiler farklı isimlerde, serilerde Kaçak Akım Röleleri üretmişlerdir, ancak hem ürün tanıtımlarının yetersiz olması hem ilk kurulum anında herhangi bir sıkıntı olmadan her çeşitte Kaçak Akım Rölesi kullanılabilmesi sebebiyle uygun olmayan Kaçak Akım Rölesi Tipleri kullanılmaktadır. Sonrasında Kaçak Akım Rölesi açma yapınca maalesef çözüm olarak çoğunlukla Kaçak Akım Rölesi devre dışı bırakılarak çözüme gidiliyor. Kaçak Akım Rölesi tipini değişmek yerine, Kaçak Akım Rölesi devre dışı bırakılarak elektrik çarpmalarına karşı korumasız hale geliyoruz.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......