TT sistemlerde 300 mA Kaçak Akım Rölesi en ideal çözüm

Kendi trafonuz var ise ve Topraklama sisteminiz TT ise

Kaçak akım dediğimiz olayın nedeni izolasyon hatasıdır. Fazlar ile topraklama hattı arasında izolasyon hatası olur ise kaçak akımlar oluşur. Kaçak akımların yönü kaynağa yani trafoya doğrudur. Trafonun yıldız noktası topraklı olduğundan bu yolu izleyerek kaynağa ulaşır. Dolayısı ile yıldız noktası topraklaması ( işletme Topraklaması ) üzerine takılan özel akım trafosu ile röle haberleşir. Özel hassas trafodan gelen kaçak akım değeri rölede ayarlanmış olan eşik değerine eşit veya üzerinde gelirse röle şalter’in açtırma bobinini enerjilendirir. Böylece şalteri düşürerek korumayı sağlar. Özel hassas akım trafosu ayrılabilir gövdeli olduğundan hiçbir bağlantıyı ayırmaya gerek kalmadan kolayca montajı yapılabilir. Kaçak akım rölesi alçak geçiren harmonik filtre özelliğine sahip olduğundan harmonik akımlardan ,parazit akımlardan ve gerilim düşümlerinden etkilenmez , gereksiz açma yapıp üretim kayıplarına yol açmaz.

2)Kendi Trafonuz yok ise ve topraklama sisteminiz TT ise;

a)Ana şaltere girişler bara ile geliyor ise toplayıcı tip toroid akım trafosu en ideal çözümdür.

Toplayıcı Tip Toroid Akım Trafosu sayesinde hiçbir bağlantıyı ayırmanıza gerek kalmaz. Sisteminizde mevcut olan akım trafolarını toplayıcı trafoya paralel bir şekilde bağladığınızda toroid akım trafosu şeklinde çalışır. Faz baraları ve nötr barasında bulunan 4 adet normal akım trafosunun vektörel farkını alarak kaçak akım rölesine bilgi gönderir. Toplayıcı tip toroid akım trafosundan gelen kaçak akım değeri rölede ayarlanmış olan eşik değerine eşit veya üzerinde gelirse röle şalter’in açtırma bobinini enerjilendirir. Böylece şalteri düşürerek korumayı sağlar. Kaçak akım rölesi alçak geçiren harmonik filtre özelliğine sahip olduğundan harmonik akımlardan ,parazit akımlardan ve gerilim düşümlerinden etkilenmez , gereksiz açma yapıp üretim kayıplarına yol açmaz.

b)Ana şaltere girişler kablo ile geliyor ise ayrılabilir gövdeli toroid akım trafoları en ideal çözümdür.

Hiçbir bağlantıyı ayırmadan kolayca montajı yapılabilir. 11 cm , 16 cm ve 21 cm , 30 cm iç çapa sahip 4 farklı modeli vardır. Aynı zamanda kablolar tek toroid akım trafosu içine sığmayacak durumda ise hiç problem değil. Çünkü röle de toplayıcı tip özelliğe sahip olduğundan 6 adet toroid akım trafosuna kadar bağlantı imkanı sağlamaktadır. Örneğin bir Ana dağıtım panosunun ana şalterini 4 adet 3X95+70 mm kablo beslediğini ve kabloların çok dağınık olduğunu varsayalım. Bu 4 kablodan 2’sine 1 adet 210 mm toroid akım trafosu takalım.

Diğer 2 kabloya da birer adet 110 mm iç çapa sahip toroid akım trafosu takalım. Sonra bu 3 toroid akım trafosunu tek röleye bağlayalım. Röle bu 3 toroid akım trafosunu tek toroid akım trafosu gibi çalıştırır. Dolayısı ile kablolar ne kadar çok olursa olsun bağlantısı kolaylıkla yapılabilir.  Kaçak akım rölesi alçak geçiren harmonik filtre özelliğine sahip olduğundan harmonik akımlardan ,parazit akımlardan ve gerilim düşümlerinden etkilenmez , gereksiz açma yapıp üretim kayıplarına yol açmaz.

https://esismuhendislik.com.tr/tt-sistemlerde-ana-dagitim-panolarina-yangin-korumaya-yonelik-kacak-akim-rolesi-300-ma-takmanin-en-ideal-cozumleri/

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......