Parafudr ve kaçak akım rölesinin kombine kullanılması

Hem parafudr hem de kaçak akım rölesi tesislerimizin güvenliği için oldukça önemli olan 2 bileşendir. Yaptıkları görev ve iş tanımları birbirinden tamamen farklı olsa da bu 2 cihazın birbiri ile uyumlu olarak kullanılması elektriksel güvenlik için çok önemlidir. TN sistemlerde hata durumunda elektrik şoklarına karşı güvenlik sağlayabilmek için aşırı akım rölesi ve kaçak akım rölesi kullanımı uygun görülmüştür. Ancak kaçak akım rölesi ve parafudr birbiri ile entegre ve hata oluşturmadan çalışmalıdır.

Pano içerisinde ag parafudr sisteminin bulunması kaçak akım rölesi başta olmak üzere tüm sistem elemanlarını yıldırım ve şebeke kaynaklı ani aşırı gerilim darbelerine karşı koruyacaktır.Doğru ürün montajı tüm pano elemanlarının korunmasına yol açacaktır.Kaçak akım rölesi insan can güvenliğini direk etkilediği için yıldırım gibi güçlü darbelerde zarar görmemesi çok önemlidir.Bu nedenle aynı sistemde AG Parafudr ve Kaçak Akım Rölesi mutlaka birlikte kullanılmalıdır. Burada temel sorun şudur. Kaçak akım rölesini yıldırım ve aşırı gerilim darbelerinden korurken, kaçak akım rölesi de bizleri kaçak akımdan sorunsuz şekilde nasıl koruyabilir?

kaçak-akım-rölesi-darbe

Yıldırım darbesi sonucu yanmış kaçak akım röleleri

Tip 1 veya Tip 2  bir parafudru panonuzda yer alırken, darbe geldiğinde deşarj olan darbe PE iletkeni üzerinden toprağa iletilir. Bu durum kaçak akım rölesi tarafından kaçak bir akım olarak algılanabilir ve röle devreyi kesebilir. Öte yandan gelebilecek yıldırım darbeleri kaçak akım rölesini mekanik olarak zarar verecektir. Bu durumun önüne geçebilmek için Tip 1 veya 2 parafudrlar röleden önce bağlanmalıdır.

TN-C-S ÖRNEK PARAFUDR VE KAÇAK AKIM RÖLESİ KULLANIMI

Aşağıdaki görsel de TN-C-S şebeke için B sınıfı ve C sınıfı parafudrun nasıl kullanıldığını görebilirsiniz. D sınıfı parafudr ise kaçak akım rölesinin çıkışına bağlanmıştır. L-N arasında darbele oluşsa bile D sınıfı parafudr bizi burada koruyacaktır. L-N arasındaki darbeler bastırıldığı için PE iletkenine bir deşarj olmayacak, böylece yukarıda bahsettiğimiz kaçak akım rölesinin açma durumu gerçekleşmeyecektir. Diğer durumlarda Tip 1 ve Tip 2 kullanılmasına rağmen, gelebilecek darbe kaçak akım rölemizi yakabilecek seviyede olabilecekti. D sınıfı parafudr burada düşük Up seviyesi ile gerekli korumayı yapacaktır.

tn-c-parafudr

Parafudr ve kaçak akım rölesinin kombine kullanılması

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......